Informatieverzoeken
Over ontbrekende data en de WOB
De beginselen van behoorlijk bestuur houden tevens in dat beleid en daaraan ten grondslag liggende afwegingen openbaar en toegankelijk zijn.
De Wet Openbaarheid Bestuur (Wob), per 1 mei Wet Open Overheid (Woo) weerspiegelt dan ook deze eisen aan behoorlijk bestuur en stelt burgers in staat om onafhankelijke controle uit te oefenen. Waar dat in het verleden vaak journalisten waren die hier beroep op deden, is dit ook een fundamenteel gereedschap van de stichting BMRK.
* Het eerste deel van de WOB betreft de intentie van de overheden zelf. Dat deze gericht dient te zijn op een pro-actieve invulling van transparantie en openbaarheid.
* Het tweede deel stelt individuen en rechtspersonen in het algemeen in staat om informatie op te vragen. Het openbaar bestuur is daarbij gehouden om binnen vier weken deze gegevens te verstrekken.
Organisaties die worden benaderd door de BMRK
Hier een idee van de enkele relevante overheidsonderdelen die informatie kunnen vrijgeven. Van de Universitaire Medische Centra (UMC) zijn er zeven, het Erasmus is een voorbeeld.
Overzicht WOB-aanvragen
De volgende tabel geeft een indruk van de relevante WOB-verzoeken en de status daarvan. Deze wordt regelmatig bijgewerkt.
UMC: Universitair Medisch Centrum; VWS: Volksgezondheid Welzijn en Sport. NZA: Nederlandse Zorg Autoriteit, GGD: Gemeentelijke GezondheidsDienst
Bijgewerkt op: 15 februari 2024.
Bij hoge Ct-drempelwaarde testen ook mensen positief die weken geleden genezen zijn. Periode: t/m oktober 2020.
wet op CBS verhindert vrijgave: uitputtend ten opzichte van Wob
14/2/24: Nieuw besluit, alles wordt verstrekt.
(nr. 7)
en VWS
maart 2023
Meer weten of samen werken?
Neem contact met ons op
Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via nummer: 085 130 1711