Terug naar overzicht

Overzicht van vaccinveiligheidsbewaking

Farmacovigilantie van Covid-19 vaccins

Veiligheidsbewaking is structureel opgezet na het Softenon-debakel in de 60-er jaren. De werkzame stof Thalidomide, bedoeld als middel tegen misselijkheid bij zwangerschap, bleek een groeistoornis in de ongeboren vrucht te veroorzaken, met mismaakte ledematen tot gevolg. Twintig jaar na introductie van Softenon werd een systeem van veiligheidsbewaking opgezet dat ook vanuit de industrie werd gesteund. De naam van dit systeem is "farmacovigilantie".

De relevantie hiervan voor Covid-19 veligheidsbewaking is evident, niet in de laatste plaats omdat het nieuwe gentechnologie betreft en de toelating op de markt uitzonderlijk veel sneller plaatsvond dan normaal. Maar hoe dit in dit opzicht is geregeld in Nederland en in Europa is minder goed bekend. Velen zullen hebben gehoord van het Lareb als instantie, maar het gaat verder dan dat. Wij maakten daarom een overzicht, zie onderstaand schema, waar in genavigeerd kan worden.

Gaandeweg in ons eigen onderzoek, constateerden we gebreken op kritieke plekken. Deze hebben we in het schema een plek gegeven, zie de rode kaders.

  • gebrekkig kritische beschouwing van de klinische studies die voor de voorlopige toelating waren gebruikt;
  • het ontbreken van effectieve pathologie op met name overledenen (na obductie);
  • gebreken in de opvolging van meldingen bij Lareb
    • doodlopende sporen bij obductie (zie pathologie);
    • weinig terzakekundigheid bij de beoordeling van meldingen
    • gebrek aan transparantie