Terug naar overzicht

De 'poppetjesgrafiek'

De grafiek die minister Kuipers kort na zijn aantreden liet zien, is zwaar bekritiseerd, omdat deze misleidend zou zijn. De boodschap is simpel: boosteren is verstandig en ongevaccineerd zijn leidt tot veel beddenbezetting. Dit is de lijn van het ministerie, maar klopt deze voorstelling van zaken wel? De BMRK doet een poging om dit complexe onderwerp simpel uit te leggen, in een later te verschijnen artikel. Hier slechts een korte toelichting:

Als iedereen die na vaccinatie COVID19 zou krijgen dood zou gaan, zou je alleen ongevaccineerden in de COVID19 afdeling van het ziekenhuis zien. Dit extreme geval waarvan gelukkig geen sprake is, illustreert de zwakte van infographics zoals VWS tijdens de persconferentie presenteerde.

Als je complementaire groepen niet meerekent, d.w.z. mensen die na vaccinatie opgenomen worden zonder positief te testen of mensen die komen te overlijden en het ziekenhuis niet halen, kun je helemaal niets zeggen over hoe effectief een vaccin is. Waarom kijken we dan niet naar die complementaire groepen? Simpel, omdat de cijfers daarvoor gewoon ontbreken. Of eigenlijk omdat het RIVM die cijfers niet publiceert.

Verbeterpunten voor de infographic: Rechts ging het niet om "ziekenhuis", maar om de COVID19 groep. De groep die in het ziekenhuis ligt is veel groter en wie daar bijvoorbeeld na vaccinatie met bijwerkingen is opgenomen en hoe groot die groep is wordt in Nederland niet bekend gemaakt.